Ασκληπιείο Επιδαύρου – Το ιαματικό κέντρο της Αρχαίας Ελλάδας
Λίγα χιλιόμετρα βόρεια από το Πόρτο Χέλι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους προορισμούς των ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Ο ενημερωμένος επισκέπτης θα γνωρίζει ότι το αρχαίο θέατρο, με τη θαυμάσια και διάσημη ακουστική, είναι μόνο ένα μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος είχε πολύ περισσότερες λειτουργίες που δεν περιορίζονταν στις τέχνες, αλλά κινούνταν και γύρω από τον αθλητισμό, την λατρεία των θεών και, κυρίως, την υγεία του ανθρώπινου σώματος.
Το όνομα και μόνο θα πρέπει να προϊδεάζει τον επισκέπτη ότι πρόκειται για χώρος κατά κύριο λόγο αφιερωμένος στον Ασκληπιό, τον θεό της ιατρικής στην Αρχαία Ελλάδα. Τα χρόνια εκείνα το Ασκληπιείο δεχόταν προσκυνητές από όλο τον ελληνικό χώρο, οι οποίοι αναζητούσαν την υγεία και την ευεξία στα λουτρά, τους ναούς και τα ιερά του. Παρουσία είχαν επίσης η λατρεία του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος.
Οι προσκυνητές έμεναν πιθανότατα στο Καταγώγιο, το μεγαλύτερο κτίριο του Ασκληπιείου που λειτουργούσε ως ξενώνας. Βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τα υπόλοιπα οικοδομήματα του συγκροτήματος, ακριβώς λόγω του χρηστικού του ρόλου.
Το πιο αρχαίο και, ίσως, σημαντικό κτίσμα είναι το αποκαλούμενο “Κτίριο Ε”. Είναι ο χώρος λατρείας του Ασκληπιού και χρονολογείται – τουλάχιστον οι πρώτες φάσεις της κατασκευής του – από τον έκτο αιώνα προ Χριστού. Αργότερα λατρεύτηκε εκεί και ο Απόλλωνας, ενώ οι αρχαιολογικές έρευνες έδειξαν ότι προβλεπόταν χώρος για θυσίες αίματος (ζώα που θανατώνονταν για την εύνοια των θεών). Ένα σύστημα σωλήνων μετέφερε νερό στο εσωτερικό του κτιρίου που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό του δωματίου.
Στον χώρο θα δείτε ακόμα το Τελετουργικό Εστιατόριο, του οποίου τα διάφορα δωμάτια είχαν ποικίλες χρήσεις. Το Πρόπυλο έγινε ναός Υγείας, το κυρίως κτίριο ήταν μάλλον Γυμνάσιο, όπου αθλούνταν και γυμνάζονταν οι προσκυνητές, αν και τελευταία οι έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται για εστιατόριο όπου τηρούνταν τελετουργικά γεύματα. Μεταγενέστερα χτίστηκε και ωδείο.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το Στάδιο, όπου διεξάγονταν αθλητικοί αγώνες. Ο επισκέπτης μπορεί πολύ εύκολα να διακρίνει τον αγωνιστικό χώρο και τις εξέδρες του σταδίου και να μεταφερθεί στην εποχή όπου οι αρχαίοι Έλληνες αγωνίζονταν για την τιμή της πόλης και των θεών τους.
Είναι κρίμα που δεν σώζεται ο κεντρικός ναός που είναι αφιερωμένος στον Ασκληπιό. Σώζεται όμως ο ναός της Αρτέμιδος που συνδυάζεται με τα λουτρά του αρχαιολογικού χώρου.
Μπορεί το θέατρο να δεσπόζει και να είναι ο λόγος που επισκέπτονται τον χώρο οι περισσότεροι ταξιδιώτες, αλλά η κυριότερη λειτουργία του χώρου στην αρχαιότητα ήταν η ιαματική. Ήταν άλλωστε το κέντρο που δεχόταν τους βαριά άρρωστους, σημείο αναφοράς για όλη την αρχαία Ελλάδα.
Συνεδριακό Κέντρο AKS – Πελοπόννησος