Η απομονωμένη και συγκλονιστική Τροιζήνα
Φαρδιοί δρόμοι, πολλές πινακίδες, συνήθως καφέ χρώματος που υποδεικνύει αξιοθέατα, να σπρώχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, επίσημη είσοδος με εισιτήριο, υπάλληλοι παντού έτοιμοι να βοηθήσουν κι ένα μικρό μουσείο με τα πιο ενδιαφέρονται εκθέματα της περιοχής. Όλα αυτά δεν θα τα βρείτε στην Τροιζήνα, καθώς ένας από τους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους στην Αργολίδα βρίσκεται απομονωμένος μέσα στα βουνά και η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται από δρόμους στενούς και όχι καλά διατηρημένους.
Γιατί, λοιπόν, να πάτε στην Τροιζήνα, την πατρίδα του Θησέα; Γιατί να αφήσετε το Πόρτο Χέλι, να κατευθυνθείτε προς Ερμιόνη (αν και δεν χρειάζεται να μπείτε μέσα, αρκεί να περάσετε από έξω), να πάρετε τον γεμάτο με στροφές παραλιακό δρόμο προς Γαλατά και μετά να πάτε προς τα βόρεια μέχρι να βρείτε τη στροφή προς το χωριό της Τροιζήνας και μετά να ζητήσετε οδηγίες που θα σας φέρουν στον αρχαιολογικό χώρο;
Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο και εύκολη: γιατί η Τροιζήνα περιτριγυρίζεται από εκπληκτικά τοπία και τα αρχαία ερείπια που περιλαμβάνονται στο χώρο καλύπτουν διάφορες εποχές, ενώ παράλληλα και η διαδρομή είναι μια μικρή περιπέτεια. Επίσης, το χωριό της Τροιζήνας, λίγο πιο πριν τον αρχαιολογικό χώρο, είναι πανέμορφο και γραφικό και θα μπορούσε από μόνο του να είναι αξιοθέατο.
Μην περιμένετε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που θα βρείτε σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, όπως για παράδειγμα τις Μυκήνες και την Επίδαυρο. Στην Τροιζήνα θα φτάσετε με αυτοκίνητο, το οποίο θα αφήσετε ακριβώς έξω από τα αρχαία ερείπια, σε ένα μικρό χώρο στάθμευσης που μοιάζει αυτοσχέδιος. Και μετά θα μπείτε μέσα περνώντας από την πύλη και θα διαλέξετε με την ησυχία σας, αφού κόσμος πολύς δεν υπάρχει, τι θα δείτε από την ποικιλία των κτισμάτων που θα βρείτε εκεί. Εμείς ξεχωρίζουμε το παλάτι του Θησέα, το Ιερό του Ιππόλυτου και τον παλαιοχριστιανικό ναό, το μόνο κτίσμα που δεν έχει ισοπεδωθεί πλήρως και οι τοίχοι του στέκονται ακόμη εν μέρει.
Αυτό, όμως, που σίγουρα πρέπει να κάνετε είναι να χαζέψετε τη φύση γύρω σας. Η Τροιζήνα βρίσκεται σε ένα πλάτωμα στην πλαγιά του βουνού, δίπλα σε χαράδρες. Τα δέντρα βρίσκονται παντού γύρω, αλλά και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ τίποτα δεν θα σας δώσει την εντύπωση ότι βρίσκεστε σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, με την εξαίρεση των ενημερωτικών πινακίδων. Αντίθετα, η Τροιζήνα θα προσφέρει την αίσθηση της ανακάλυψης, ειδικά επειδή είναι λίγο πιο δύσκολο να φτάσετε σε αυτήν.
Αν, λοιπόν, βρεθείτε ποτέ στο Πόρτο Χέλι για συνέδριο ή διακοπές, τότε σας προτείνουμε να βάλετε την Τροιζήνα στα δρομολόγιά σας. Η εμπειρία θα είναι μοναδική και θα μείνει μαζί σας για μια ζωή.
Συνεδριακό Κέντρο Πελοπόννησος – AKS Conference Centre