Τίρυνθα – Στα μονοπάτια των αρχαίων
Η Τίρυνθα είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, αν και πολύ συχνά επισκιάζεται από τις Μυκήνες και την Επίδαυρο που προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες εξαιτίας της ιστορικής τους αξίας και της πολιτισμικής τους σημασίας. Η Τίρυνθα, όμως, θα ικανοποιήσει όλους όσους αποφασίσουν να κάνουν την εκδρομή, καθώς όχι μόνο θα δουν τα στρώματα της ιστορίας αποτυπωμένα στα ερείπια μιας πόλης που άνθιζε για αιώνες, αλλά και θα απολαύσουν ένα συγκλονιστικό φυσικό τοπίο το οποίο την περιβάλλει.
Αν βρίσκεστε στο Πόρτο Χέλι για συνέδριο ή διακοπές, τότε θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς τα βόρεια, μέσα από τα βουνά της Αργολίδας. Η Τίρυνθα βρίσκεται ανάμεσα στο Ναύπλιο και το Άργος, πιο κοντά στην αργολική πεδιάδα, την οποία άλλωστε ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου στην Τίρυνθα θα απολαύσει από ψηλά. Το βλέμμα του επίσης θα αγκαλιάσει και τον Αργολικό Κόλπο με τα καταγάλανα νερά του, λίγο πιο πέρα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς για ποιο λόγο χτίστηκε και ευημέρευσε η Τίρυνθα σε εκείνη την τοποθεσία.
Είναι, άλλωστε, πολύ πιθανό η Τίρυνθα να αναφέρεται και στον Όμηρο, αν και είναι πολύ δύσκολο να είμαστε βέβαιοι εξαιτίας των αλλαγών που έχουν υποστεί τα τοπωνύμια. Ο Παυσανίας πάντως που την επισκέφτηκε το δεύτερο μ.Χ. αιώνα τη βρήκε ήδη ερειπωμένη. Η περιοχή δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται μέχρι τα νεότερα χρόνια, έστω και αν δεν απέκτησε ποτέ μεγάλη σημασία, μέχρι που ο Ερρίκος Σλήμαν αποκάλυψε την παλιά της δόξα φέρνοντας στο φως την ακρόπολη και τα δικά της κυκλώπεια τείχη.
Οι αρχαιολόγοι, βέβαια, έχουν ανακαλύψει στοιχεία που δείχνουν ότι η πόλη κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική εποχή, αλλά η ακμή ήρθε κατά τη μυκηναϊκή, μέχρι που οι εποχές δόξας έφτασαν στο τέλος τους, όταν η Τίρυνθα καταστράφηκε από το Άργος, που ήταν τρόπον τινά ο ηγεμόνας της περιοχής. Το κάποτε εντυπωσιακό παλάτι βρίσκεται στην Κάτω Ακρόπολη, ενώ στην Άνω Ακρόπολη θα δείτε και την ανατολική πύλη.
Ο λόφος στον οποίο έχει χτιστεί η Τίρυνθα περιστοιχίζεται από τείχη που φτάνουν σε πάχος μέχρι και τα οχτώ μέτρα, εξ ου και η ονομασία κυκλώπεια. Αποτελούν ένα ιδιαίτερα δύσκολο τεχνικό έργο, μαζί και με το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης.
Όπως και οι Μυκήνες, η Τίρυνθα φιλοξενεί και μερικούς θολωτούς τάφους που βρίσκονται, όπως είναι λογικό, όχι μέσα στην Ακρόπολη, αλλά κάπως απομακρυσμένα.
Ίσως η Τίρυνθα να μην αποτελεί την πρώτη σας επιλογή για εκδρομή σε αρχαιολογικό χώρο στην Αργολίδα. Αν όμως έχετε εκείνη τη φαγούρα να γνωρίσετε την ιστορία του τόπου, τότε η Τίρυνθα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει.
Συνεδριακό Κέντρο Πελοπόννησος – AKS Conference Centre